2016. aug 05.

Sajtos börek -videóval

írta: PERA
Sajtos börek -videóval

Ha török ételekről van szó, nagyjából mindenkinek az elsők között jut eszébe a börek. A török konyha tésztás ételei közül a börek talán a legismertebb és legnépszerűbb is. Mi valamiért kisebb fajta misztériumnak gondoltuk az elkészítését, de tévedtünk. Bátran állítjuk, hogy ez az a török recept, aminek bátran neki lehet állni otthon is, se sütési se főzési tehetség nem szükséges hozzá. 

logos3_1.jpg

Törökországban járva, nehéz egyik utcasaroktól a másikig úgy elmenni, hogy ne találkoznánk egy börek árussal. A klasszikus török reggelik kínálatában is szerepel, de a török emberek gyakorlatilag bármelyik napszakban szívesen fogyasztják. Piacozás sincs nélküle, helyben frissen sütik, így vásárlás közben is bekaphatunk egy-két szeletet belőle.

logos24.jpg
A háziasszonyok otthon is rendszeresen sütik,  kiadós, gyorsan elkészül, ezért nagyon klassz vendégváró ételnek is. Csak úgy, mint a török ételek többségét, a böreket is számtalan változatban készítik. Tölthetjük darált hússal, sajttal, de spenótos, krumplis, változatban is létezik. A mi személyes kedvencünk a sajtos-darált húsos variáció.  

A börek alapja a yufka tészta, amit már itthon, török élelmiszereket árusító boltban is vehetünk. Réteslappal is helyettesíthető, de javasoljuk inkább beszerezni a yufka-t, mert ezzel könnyebb, puhább állagú lesz a börekünk. Kockákra vágva, frissen, langyosan a legfinomabb.

Az alábbi mennyiséget készíthetjük nagyobb tepsiben, ez esetben vékonyabb börekünk lesz, ha pedig kisebb, magasabb falú tepsiben sütjük, vastagabb, több rétegű böreket kapunk.

 

Hozzávalók:  (kb. 20 kockához)
80 dkg yufka
25 dkg beyaz peynir (fehér sajt)
olíva olaj
15 dkg vaj
3 tojás
½ liter tej
só, bors

opcionális:
petrezselyem vagy más zöldfűszer
fekete hagyma mag a tetejére

 

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét keverjük el a tejjel és egy kis olíva olajjal, majd sózzuk és borsozzuk.  
A sárgáját tegyük félre egy külön tálkába. A tepsit kenjük be olíva olajjal, majd fektessük rá az első yufka lapot úgy, hogy a teljes tepsi felületét betakarja. Nem baj, ha a yufka lapok takarják egymást. (Amennyiben réteslapot használunk, két réteggel dolgozzunk).

A sajtot villa segítségével tördeljük nagyon apró darabokra, majd a felét egyenletesen osszuk szét az első réteg yufkalap tetején. (A sajthoz ízlés szerint bármilyen friss zöldfűszert is apríthatunk, pl. petrezselymet.) Amint rátettük a yufka tésztára a sajtot, a tejes szósszal locsoljuk meg kicsit a felületét. Jöhet a következő réteg yufka lap, amelynek a tetejét locsoljuk meg olvasztott vajjal. A szósz és a vaj segíti, hogy ne száradjon ki a tészta, ettől puha, könnyű állagú lesz a börekünk. A rétegelést egészen addig folytassuk, amíg el nem fogy a yufkánk és a sajtunk.
Végül az utolsó réteg yufka tetejét kenjük be jó alaposan a tojás sárgájával. Ha szeretnénk, a tetejét megszórhatjuk fekete hagyma maggal.

Kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sül.

logos23.jpg

A fekete hagyma mag, amellett, hogy díszíti a börekünket, nagyon hasznos gyógy és fűszernövény. Gyulladás csökkentő, immunerősítő, légúti megbetegedések esetén és memória javításra is alkalmazzák. A fekete hagyma mag bioboltokban gond nélkül beszerezhető.


Most lássuk mindezt a gyakorlatban!



Ha ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!

 Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

gasztro receptek gasztronomia börek török konyha török ételek török receptek sajtos börek