2016. aug 19.

Török manti, Üzbég manti - videóval

írta: PERA
Török manti, Üzbég manti - videóval

...avagy kis batyuk vagy nagy batyuk

Ma egy olyan ételt mutatunk be, amit valószínűleg mindenki ismer, aki járt már Törökországban. Az itthoni török büfék kínálatában mi még sajnos nem találkoztunk vele, Isztambulban azonban annál többször ettünk.

A török manti recept mellett, ma az üzbég manti elkészítését Nergiz asszony fogja bemutatni nekünk egy videóban, aki bár Üzbegisztánban született, régóta Törökországban él.

A manti készítésekor a tésztát egészen vékonyra nyújtják, majd nagyon kicsi kockákra vágják és ezt töltik meg fűszeres darált hússal. Végül a kis töltött kockákból apró batyukat formáznak és kifőzik.  Fokhagymás joghurtszósszal és fűszeres paradicsompürével tálalják. Szegényebb családok, hogy kicsit spóroljanak a költségeken, a töltelékbe apróra vágott főtt krumplival keverik a húsos tölteléket.

2.jpg

Ez a darált hússal töltött, nagyon aprócska kockákból álló tészta minden török család asztalán megfordul. Most a hagyományos török mellett, bemutatjuk az üzbég mantit is. Az üzbég és a török manti lényeges különbségei, hogy az üzbég változatban jóval nagyobb kockákra vágjuk a tésztát, amelybe értelem szerűen több tölteléket teszünk, így szép nagy töltött batyukat kapunk. Emellett míg a török mantit forró, lobogó vízben főzzük, az üzbég mantit több részes, lyukas aljú edényben, vízgőz felett pároljuk.

1.jpg

A török mantit előre csomagolt, fagyasztott változatban is lehet kapni, de Isztambul utcáit járva, a jobb éttermek kirakatában frissen gyúrják a tésztát az asszonyok. Eszméletlen babrás munka elkészíteni, de megéri a fáradozást, az egyik favoritunkként végzett a kóstolások során!

Hozzávalók:

a tésztához:
½ kg finomliszt
1 tojás
2 tk. só
2 pohár langyos víz

a töltelékhez:
25 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
1 csipet római kömény

feketebors
1 csokor apróra vágott petrezselyem


a szószhoz:
½ liter joghurt
2 ek. paradicsom püré
2-3 ek. vaj
5 gerezd hámozott fokhagyma
3-4 evőkanálnyi olíva olaj
darált paprika


Elkészítés:
Elsőként a tölteléket készítsük el, hogy az ízeknek legyen ideje kicsit összeérni. A hagymát reszeljük le, adjuk hozzá a darált húshoz, fűszerezzük, végül adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és jó alaposan keverjük össze. Tegyük hűtőbe pihenni, amíg elkészítjük a tésztát.


A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba, a vizet fokozatosan hozzá öntve, jó alaposan gyúrjuk össze. Miután szépen összeállt a tésztánk, válasszuk két egyforma darabra, picit lisztezzük be a felületét és pihentessük 15 percet. Pihentetés után, liszttel beszórt nyújtódeszkán nyújtsuk a tésztát egészen vékony,  2-3 mm vastagságúra. Majd vágjuk fel  apró kockákra, ahogyan a videóban is látható. Amennyiben a videó szerinti, üzbég mantit készítjük, jóval nagyobb darabokra kockázzuk a tésztát.

Most pedig jöhet a kis batyuk megtöltése. Amennyiben török mantit készítünk, egész apró, fél ujjbegynyi tölteléket tegyünk a kis kockákra vágott tésztánkba, majd hajtsuk egymásra a széleket és a tetején szorítsuk össze a tésztát, hogy kis batyut kapjunk. Amennyiben az üzbég változatot készítjük, egy evőkanálnyi tölteléket tegyünk a nagyobb kockákra vágott tésztába, és a videón látható mozdulatokkal hajtsuk be a széleket.

3.JPG

Ha török mantit készítünk, forraljunk bőséges mennyiségű vizet egy nagy lábasban, tegyünk hozzá egy kis olíva olajat, kevés sót, és a lobogó vízben főzzük ki a tészta batyukat. Kb. 15 perc alatt fő puhára a mantink.

Az üzbég mantihoz speciális (a videóban látható) edény szükséges. Amennyiben ilyet sikerül beszereznünk, tegyük a manti batyukat a lyukas edény részekbe, az alsó edényben forraljunk vizet, és a vízgőz fölött, kb. 40-45 perc alatt pároljuk puhára a kis tésztácskáinkat.

A megfőtt mantikat keverjük össze kevés olvasztott vajjal, így nem fognak összetapadni.

4.JPG

A szósz elkészítése:

A vajat, olíva olajat és a paradicsom pürét egy serpenyőben lassú tűzön kevergetve, forraljuk kicsit össze.
Majd adjuk hozzá a darált paprikát. A fokhagyma gerezdeket fokhagyma nyomón préseljük át, majd keverjük a joghurtba. Tálaláskor mindkettővel locsoljuk meg kicsit a mantinkat!

Ha ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!

Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

gasztro receptek gasztronomia török konyha török ételek manti török receptek üzbég manti török manti