Tradicionális török köfte recept!
Mi is tulajdonképpen a köfte?
A köfte a török konyha egyik alapétele, magyar megfelelője tulajdonképpen a fasírt, ami a török köftétől csak fűszerezésében tér el. A köftét, a kebabhoz hasonlóan megszámlálhatatlan változatban készítik.
Tájegységektől függően más - más a fűszerezése és az alakja is. Létezik hosszúkás, roló alakú, nyársra fűzött és lapos köfte is. Főételként körettel, salátával de szendvicsként hatalmas kifli között is kapható. Nagyon jól illik hozzá a bulgur pilaf, amelynek a receptjét itt találod!
Íme, Faruk séf tradicionális köfte receptje:
Hozzávalók: (20 db-hoz)
1/2 kg darált marha hús
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 tojás
2 közepes szelet kenyér
só, bors
római kömény
piros paprika
enyhén csípős szárított darált paprika (elhagyható)
A római kömény íze megosztó, nem mindenki szereti, ezért óvatosan vele, csak egy kis kávéskanálnyit tegyünk a húsra!
Így készíts ízletes, igazi köftét:
A hagymát és fokhagymát pucoljuk meg és a petrezselyemmel együtt mindhármat tegyük aprító gépbe. (Amennyiben nincs aprító gépünk, minden összetevőt vágjunk nagyon apró darabra.) Miután felaprítottuk őket, a hússal együtt tegyük az egészet egy tálba. A kenyereket kis darabokra tépve szintén aprítsuk fel a gépben, majd öntsük ezt is a húsra. Fűszerezzük, majd törjük rá a tojást és jó alaposan gyúrjuk össze az egészet. Egy tálcára tegyünk alufóliát, majd a húsmasszából nedves kézzel vegyünk ki egy kis darabot, formáljunk gombócot belőle, majd jól lapítsuk ki. Miután elfogyott a hús, forró olajban, néhány perc alatt süssük arany barnára a köftéket.
Ha ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!
Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre, ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!
Kövess minket a facebook-on instagramon pinteresten és youtube-on is!