2016. aug 30.

Tradicionális török köfte recept!

írta: PERA
Tradicionális török köfte recept!

Mi is tulajdonképpen a köfte?


A köfte a török konyha egyik alapétele, magyar megfelelője tulajdonképpen a fasírt, ami a török köftétől csak fűszerezésében tér el. A köftét, a kebabhoz hasonlóan megszámlálhatatlan változatban készítik.

Tájegységektől függően más - más a fűszerezése és az alakja is. Létezik hosszúkás, roló alakú, nyársra fűzött és lapos köfte is.   Főételként körettel, salátával de szendvicsként hatalmas kifli között is kapható. Nagyon jól illik hozzá a bulgur pilaf, amelynek a receptjét itt találod!

 kofte.JPG

Íme, Faruk séf tradicionális köfte receptje:

 

Hozzávalók: (20 db-hoz)

1/2 kg darált marha hús
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 tojás
2 közepes szelet kenyér
só, bors
római kömény
piros paprika
enyhén csípős szárított darált paprika (elhagyható)

A római kömény íze megosztó, nem mindenki szereti, ezért óvatosan vele, csak egy kis kávéskanálnyit tegyünk a húsra!

kofte_hozzavaloi.JPG


Így készíts ízletes, igazi köftét:


A hagymát és fokhagymát pucoljuk meg és a petrezselyemmel együtt mindhármat tegyük aprító gépbe.  (Amennyiben nincs aprító gépünk, minden összetevőt vágjunk nagyon apró darabra.) Miután felaprítottuk őket, a hússal együtt tegyük az egészet egy tálba. A kenyereket kis darabokra tépve szintén aprítsuk fel a gépben, majd öntsük ezt is a húsra. Fűszerezzük, majd törjük rá a tojást és jó alaposan gyúrjuk össze az egészet. Egy tálcára tegyünk alufóliát, majd a húsmasszából nedves kézzel vegyünk ki egy kis darabot, formáljunk gombócot belőle, majd jól lapítsuk ki. Miután elfogyott a hús, forró olajban, néhány perc alatt süssük arany barnára a köftéket.


Ha ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!

 Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

gasztro receptek gasztronomia köfte török konyha török ételek török receptek