2017. feb 18.

Kedvenc isztambuli street food: Dürüm!

írta: PERA
Kedvenc isztambuli street food: Dürüm!

Dürüm, amit biztosan mindenki evett már, aki járt Isztambulban 

Az, hogy Isztambul és a török kultúra megszállottjai vagyunk, már nyilván nem újság annak, aki rendszeresen olvas minket. Emellett bizony még a török nyelv és a török konyha ízei is nagy nagy kedvenceink közé tartoznak. Ezért szeretnénk a jövőben néhány kedvenc török ételünk receptjét is elhozni nektek, méghozzá
török - magyar leírással. Korábban már bemutattuk nektek a Szultán a konyhádban blog szerzőjét, az általa kipróbált receptekből hozunk most egyet, ami sokaknak ismerős lesz!

 
Mai receptünk a csirkés dürüm, melyet minden street food rajongónak szeretettel ajánlunk.

A török büfékben itthon is kapható csirkés és bárányhúsos verzióban egyaránt, bár a kivitelezést tekintve adódnak eltérések természetesen. Én most egy otthon is könnyen elkészíthető receptet hoztam. A hús tekintetében most csirkemellfilét használtam, ez is ugyanúgy megfelelő. Javaslom, hogy próbáld ki bárányhúsos verzióban is! A leírásban szereplő lavas kenyeret magad is megsütheted, amennyiben viszont ezt a lépést kihagynád, helyettesítsd nyugodtan készen kapható tortilla lappal. Én is ezt tettem most, egy sokmagos változatot választottam. Mielőtt feltekertem a dürümöt, jó sok friss petrezselymet is adtam hozzá. A lavas kenyeret vagy tortilla lapot megtöltés előtt megpiríthatod a húshoz használt serpenyőben. Magában is teljes értékű főétel, de persze felturbózni is ér mártásokkal, salátával, sült krumplival ;).

 durum.jpg

Kép: Bokorovics Zsolt

Hozzávalók - Malzemeler

3 db csontnélküli csirkecomb
3 parça kemiksiz tavuk but

1 ek. szójaszósz
1 yemek kaşığı soya sosu

3 ek. olívaolaj
3 yemek kaşığı zeytinyağı

rozmaring
biberiye


tuz

feketebors
karabiber

A pirított zöldségekhez - Sebze sote için

1 db közepes méretű cukkini
1 adet orta boy kabak

1 db közepes méretű répa
1 adet orta boy havuç  

1 db piros húsú paprika
1 adet kırmızı etli biber

2 db édes zöldpaprika vagy 1 db kaliforniai paprika
2 adet tatlı yeşil biber ya da 1 adet çarliston biber

1 db közepes méretű hagyma
1 adet orta boy soğan

1 gerezd fokhagyma
1 diş sarımsak

4 ek olívaolaj
4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 ek. ecet
1 yemek kaşığı sirke


tuz

Elkészítése – Yapılışı

A pirított zöldséghez a cukkinit szedje négy részre. Kés segítségével szedje ki a magjait és aprítsa zsülienre. A répát hámozza meg és aprítsa olyan méretűre, mint a cukkinit.
Sebze sotesi için kabağı 4 parçaya bölün. Bıçak yardımıyla çekirdeklerini çıkartın ve julyen doğrayın. Havucu soyup kabağın boyutlarında doğrayın.

A piros és zöldpaprika magjait szedje ki és aprítsa fel ugyanúgy, mint a répát. A hagymát középen szedje ketté és félhold alakban vágja finomra.
Kırmızı ve yeşilbiberin çekirdeklerini çıkartıp aynı havuçlar gibi doğrayın. Soğanı ortadan  parçaya bölün ve yarım ay şeklinde ince ince doğrayın.

Tegye serpenyőbe a hagymát és a répákat. Olívaolaj hozzáadásával kezdje el pirítani. Adjon hozzá ecetet, hogy a hagymák színt kapjanak és folytassa addig a pirítást, míg kissé megpuhulnak.
Tavaya soğanı ve havuçları alın. Üzerine zeytinyağı ekleyerek sotelemeye başlayın. Soğanların rengi dönerken içine sirkeyi ekleyin ve hafifçe çekinceye kadar sotelemeye devam edin.

Adja a répákhoz a paprikákat és pirítsa őket egy percig.
Havuçların üzerine biberleri ekleyerek  dakika kadar soteleyin.

Végül a cukkinik és a finomra vágott fokhagyma hozzáadásával 4-5 percig pirítsa tovább. Ahogy a zöldségek megpuhultak, tegye át a serpenyőből egy tányérra.
Son olarak kabakları ve ince ince kıydığınız sarımsağı ekleyerek 4-5 dakika daha soteleyin. Sebzeler yumuşayınca tavadan tabağa aktarın.

A csirkét vágja ujjnyi nagyságúra. Sóval, feketeborssal és rozmaringgal összekevert olívaolajjal együtt tegye serpenyőbe.
Tavukları parmak kalınlığında doğrayın. Tuz, karabiber ve biberiye ile harmanlayıp zeytinyağı koyduğunuz tavaya alın.

Közepes lángon addig pirítsa, amíg színt nem kezd kapni. Szójaszósz hozzáadásával pirítsa tovább három percig és zárja el a tűzhelyet.
Orta ateşte rengi dönüp kızarmaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Üzerine soğa sosu ilave ederek 3 dakika daha soteleyin ve ocağı kapatın.

A lavas kenyeret tegye deszkára és az elkészített pirított zöldségek harmadát terítse szét rajta. A zöldségeken az elkészített csirke harmadát oszlassa el.
Lavaş ekmeğini tezgaha alın ortasına hazırladığınız sebze soteden üçte bir kadarını yayın. Sebzelerin üzerine hazırladığınız tavuğun üçte birini yayın.

Kezdjen el tekercset készíteni belőle. Az elkészített tekercset középen 2 részre vágva tegye tálalótányérra. 
Rulo yapmaya başlayın. Hazırladığınız ruloyu ortadan  2 parçaya bölüp servis tabağına alın.

Más dürümökhöz is ugyanezen a módon fogjon, ízlés szerint salátával, sült krumplival tálalja.
Diğer dürümlere de aynı işlemi yapın, ister salata isterseniz de patates kızartması ile servis yapın.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

Ha ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!

 Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

receptek isztambul érdekességek istanbul kebab dürüm