2017. feb 23.

Török sült tejberizs!

írta: PERA
Török sült tejberizs!

FIRIN SÜTLAÇ, a törökök mennyei tejberizse

 

A sütlaç egy tradicionális török édesség, a baklava és a lokum után talán a leg ismertebb is. Tulajdonképpen krémes, enyhén folyós állagú, égetett tetejű tejberizs.  

Isztambulban lépten - nyomon kapható, kis kerámia edényben közértekben és utcai árusoknál is könnyen beszerezhető. Otthon is könnyen elkészíthető, gyors és abbahagyhatatlanul finom édesség.
Most Timi (a Szultán a konyhádban) blog szerzőjének receptjét adjuk közre, próbáljátok ki, megéri!
Langyosan a legfinomabb, ne hagyjátok teljesen kihűlni! 

Ha te is szívesen megkóstolnád, gyere el török reggelink egyikére, amit Budapesten egy klassz lakásétteremben tartunk. A következő időpontról ITT OLVASHATSZ!

Hozzávalók – Malzemeleri:

Fél vizespohár rizs
Yarım su bardağı pirinç

1 vizespohár víz
1 su bardağı su

5 vizespohár tej
5 su bardağı süt

2 ek. keményítő
2 çorba kaşığı nişasta

1 db vaníliarúd
1 adet vanilya

1 vizespohár porcukor
1 su bardağı tozşeker

1 tojás sárgája
1 yumurta sarısı

Elkészítése – Hazırlanışı:

A rizst langyos vízben pihentesse fél órát. Bő vízzel mossa meg és szűrje le. Adjon hozzá egy pohár vizet és alacsony lángon főzze addig, míg a víz el nem párolog.
Pirinci yarım saat ılık suda bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. 1 bardak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.

A tejet, vaníliát és a cukrot adja a rizshez és kevergetve főzze addig, míg alaposan meg nem puhul. A keményítőt oldja fel 2-3 kanál vízben és adja a tejberizshez. 4-5 percig kevergetve forralja tovább.
Süt, vanilya ve şekeri ekleyip pirinç iyice yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Nişastayı 2-3 kaşık suyla ezip sütlaca ilave edin. 4-5 dakika daha karıştırarak kaynatın.

Törje egy tálba a tojás sárgáját. Adjon hozzá egy merőkanál tejberizst. A keveréket adja a tejberizshez és keverje össze. Forraljon még egyet rajta, majd vegye le a lábast a tűzről.
Bir kapta yumurta sarısını çırpın. 1 kepçe sütlaç ekleyin. Karışımı sütlaca ilave edip karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın.

A tejberizst oszlassa el tálkákba és rendezze tepsire. Adjon hozzá annyi vizet, hogy a tálkák feléig érjen. Forró sütőben addig süsse, míg a tejberizsek teteje enyhén meg nem pirul.
Sütlacı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine dizin.Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar su ekleyin.Kızgın fırın sütlaçların üzeri hafif pembeleşinceye kadar fırınlayın.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

Ha ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!

 Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

török ételek török édességek sült tejberizs sütlac