2016. aug 04.

Kurufasulye / török száraz bab főzelék -videóval

írta: PERA
Kurufasulye / török száraz bab főzelék -videóval

A kurufasulye, magyarul száraz bab-ból készült török étel,  igen népszerűek Törökország szerte. Levesként is találkozhatunk vele, de jellemzőbb, hogy sűrűbbre, inkább a magyar főzelékhez hasonló állagúra főzik. Ahogy a török konyhában megszokhattuk,  egy-egy étel számtalan verzióban készül, nincs ez másként a kurufasulye esetében sem.  Főzik hús nélkül, de borjú vagy marha hússal is, csípősen, gyerekeknek pedig erős paprika nélkül. Nem önálló ételként, hanem körettel, leginkább rizs vagy bulgur pilavval tálalják.


logos.jpg

A kurufasulye egy kifejezetten gyorsan elkészíthető, olcsó, tartalmas török étel, ezért a török családok vacsora asztalán sűrűn előfordul. Oly annyira népszerű étel, hogy az éttermek kínálatának is állandó eleme. A Fekete tengeri térségben külön éttermek specializálódtak rá, ahol minél többféleképpen, változatos ízesítéssel kínálják a vendégeknek.

Mi most Faruk receptjét tesszük közzé:

Hozzávalók:
1 kg száraz fehér bab
30 dkg pastirma (török boltban kapható)
vagy 30 dkg kockára vágott marha vagy borjú hús
2 nagyobb fej hagyma
2 db paradicsom
1 db zöldpaprika
olíva olaj
3 ek. vaj
2 ek paradicsompüré
1 ek paprikapüré (Erőspista pl.)
ízlés szerint só


Elkészítése:

Mielőtt nekikezdenénk a kurufasulye főzésnek, előző éjszakára áztassuk be a babot langyos vízbe. Másnap öntsük le róla a vizet, és egy mély lábasban, bő vízben főzzük meg. Miközben fő, a tetejéről folyamatosan kanalazzuk le a képződő habot. Miután megfőttek a babok, leszűrjük és hideg víz alatt pihentetjük.

Eközben vágjuk apróra a paradicsomot, paprikát és hagymát, majd egy mély lábasban 1 ek. vajon és kevés olíva olajon pirítsuk meg őket.

Miután a zöldségek megpirultak, hozzáadjuk a paprikapürét és a paradicsompürét, és együtt főzzük 5 percig. Majd öntsük a szósz tetejére a babot, adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott pastirmát és ízlés szerint sózzuk. Öntsük fel annyi forró vízzel, hogy egy kicsit ellepje az egészet és kis lángon 40-45 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak a babszemek.  

Miközben fő a bab, rizs pilavot készíthetünk hozzá köretként.  
A kurufasulye és a rizs pilav elkészítését a videóban megnézhetitek.


Ha ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!

 Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

gasztro receptek gasztronomia török konyha török ételek török receptek kurufasulye