2017. már 03.

Török ételek, amiket mindenképpen meg kell kóstolni!

írta: PERA
Török ételek, amiket mindenképpen meg kell kóstolni!

 Ha Törökországban jársz, ezeket a kajákat ki ne hagyd!

Aki Isztambulba, vagy Törökországba más részére utazik, a sok nevezetesség és látványosság mellett nyilván a legendásan híres török konyhára is kíváncsi. Néhány kedvencünket mutatjuk most meg, amiket nem tudnánk megunni akkor sem, ha az idők végezetéig ezeket kellene ennünk. 

MANTI

Darált hússal töltött, nagyon aprócska kockákból álló tészta. Készítésekor a tésztát egészen vékonyra nyújtják, majd nagyon kicsi kockákra vágják és ezt töltik meg fűszeres darált hússal. Végül a kis töltött kockákból apró batyukat formáznak és kifőzik.  Fokhagymás joghurtszósszal és fűszeres paradicsompürével tálalják.

Előre csomagolt, fagyasztott változatban is lehet kapni, de Isztambul utcáit járva, a jobb éttermek kirakatában frissen gyúrják a tésztát az asszonyok. Eszméletlen babrás munka elkészíteni, de megéri a fáradozást, az egyik favoritunkként végzett a kóstolások során! Nem minden étteremben kínálatában szerepel, érdemes előre rákérdezni, hogy van-e!

 

ÇİĞ KÖFTE / NYERS KÖFTE

A çiğ köfte a magyar ízlelőbimbónak megosztó lehet. Rendkívül fűszeres, csípős, bulgurból készült étel. Az első kóstoláskor eldől, hogy örök szerelmet fogadunk-e neki, vagy sosem eszünk többé. Jellegzetes csípős ízét egy különleges, sötét színű fűszerpaprika, az isot adja.  Mint a török ételek többségének, a çiğ köftének is számos változata létezik. Húsos és hús nélküli fajták, extra csípős és kevésbé csípős változatban is készítik. Street food-nak is nevezhetnénk mert Isztambul utcáin például utcai árusoktól is meg tudjuk venni. Fejes salátába tekerve, citromlével meglocsolva isteni!

11_cig_kofte.jpg 

YAPRAK SARMASI vagy DOLMA

Yaprak sarmasi, magyarul töltött szőlőlevél. Leginkább talán a szabolcsi töltött káposztához hasonlít, már ami az elkészítés módját illeti. Az íze teljesen más, inkább savanykás és a töltelékben sincs annyi hús, mint a töltött káposztában. Készítésekor  fűszeres bulgurt  vagy rizst főznek, és ezzel töltik meg az egészen apró szőlő leveleket. Szintén joghurtos szósszal tálalják, csak úgy, mint a legtöbb ételt. Kóstoltuk húsos-rizses, citromlével meglocsolt változatban is.

yaprak.JPG

A háziasszonyok általában előre dolgoznak, több száz darabot elkészítenek és adagonként lefagyasztják, hogy amikor vendég érkezik legyen mit gyorsan kifőzni. Ügyes technikával nagyon gyorsan dolgoznak. Mi is lelkesen próbálgattuk, de időbe telt, mire megtanultuk szépen feltekerni az egészen apró szőlőleveleket. Isztambulban egyébként piacokon és a bazárban árulnak egy ügyes kis szerkezetet, amivel klasszul fel lehet tekerni a kis szőlőlevélkéket 

MIDYE, vagyis FEKETE KAGYLÓ

A fekete kagyló az, amire elsőként leginkább idegenkedve néznek a turisták. Nyers, kocsonyásan remegő valamiként képzelik el a belsejét, pedig a fekete kagyló az egyik legfinomabb utcai kaja Isztambulban, amit nem szabad kihagyni! A kagylót megtöltik főtt fűszeres rizzsel, amihez szárított ribizlit, és fenyőmagot is kevernek. Az íze így leginkább a rizses húséhoz hasonlít. A városban sétálgatva igazi gyors, fincsi éhségűző falat lehet. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, két-három darabot bekapunk belőle és már mehetünk is tovább.

KÖFTE

Találn a legismertebb török étel a köfte. Leginkább a magyar fasírthoz hasonlíthatnánk, csak talán kevésbé fűszeres ízű. A római kömény és petrezselyem nagy valószínűséggelaz alkotó elemei között van, bármelyik változatot is készítik. Utcai árustól szendvicsként, de étteremben rizs,  bulgur és saláta mellé is tálalják. Ayrannal  (sós híg joghurt) az igazi. A köftét kötelező kipróbálni!

HAMSI

Halak közül a nagy favoritunk! Szardella féle apró hal, amit roston vagy paprikás lisztbe forgatva sütnek, sült krumplival vagy csak simán zöldséggel tálalnak. Kétkedve kóstoltuk meg, egyrészt nem tűnt túl kiadósnak, másrészt benne volt a pakliban, hogy túlságosan snassz íze lesz. Abszolút várakozáson felüli, laktató, ízletes fogást ismerhettünk meg benne.

PALAMUT 

Ezt a vastag húsú tonhalat szintén főként roston, ritkább esetben rántva kínálják az éttermek. Szeptember végén, október elején utazók kóstolhatják, akkor van szezonja. Aki kicsit is szereti a halat, semmiképpen ne hagyja ki, igazán ízletes étel, mi nagyon szerettük! Isztambul Sariyer kerületében vagy a Boszporusz túra hajó végállomásánál, Anadolu Kavağı-ban érdemes leginkább megkóstolni!

dscn7338.JPG


MENEMEN / TÖRÖK LECSÓ

A menemen magyar megfelelője tulajdonképpen a tojásos lecsó. Törökországban igen kedvelt reggeli. Íz gazdag, tartalmas, laktató étel, remekül ellát energiával. Az igazán finom menemen titka, hogy a zöldségeket egészen apróra vágják és nagyon lassú tűzön, saját levében párolják. Ennek köszönhetően lesz annyira szaftos és zamatos. Minden reggelizőhely kínálatában szerepel, érdemes kipróbálni!

20161005_115803.jpg

 
SUCUKLU YUMURTA

Tulajdonképpen kolbászos tükörtojásnak is mondhatnánk, csak persze a kolbász nem disznóhúsból készül, viszont jó körris. Rendkívül intenzív ízű, már néhány karika is karakteres ízt ad az egész ételnek. Mi nagyon szerettük, képesek voltunk minden nap ezt reggelizni.

20161008_124608.jpg
 Végül jöjjön kedvenc édességünk,a

KÜNEFE

A török desszertek többsége émelygősen édes, a többsége tocsog a mézszirupban, ezért néhány falat is elég belőlük. Nem így a küneféből. 

dscn7271.JPG

Készítésekor két réteg  ropogósra sütött vékony cérnametélt, (kadayıf)  tészta közé sajtot tesznek. A sajt a meleg tésztától megolvad, lággyá, krémessé válik. A tetejét darált pisztáciát szórnak, majd cukros-mézes sziruppal öntik le. Tényleg nagyon különleges ízű édesség, feltétlen kóstolja meg, aki Törökországban jár. Nálunk abszolút favorit.

Kedvet kaptál a török ízekhez? Rendeld meg ezt a 25 autentikus receptet tartalmazó szakácskönyvet, amelyben reggelik, főételek, saláták és desszertek is szerepelnek! Nézd meg ITT!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!


Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

köfte török konyha török ételek török édességek künfe