2016. aug 06.

A híres török vörös lencse leves!

írta: PERA
A híres török vörös lencse leves!

A török konyha egyik favoritja, nélküle nincs se ebéd, se vacsora!

Ma sokak kedvencét, a török konyha klasszikusát, a kırmızı mercimek çorbası, vagyis az isteni finom török vörös lencse leves receptjét osztjuk meg veletek.

logos22.jpg


Akár jártatok már Törökországban, akár nem, a vörös lencse levessel, vagy legalábbis a hírével biztosan találkoztatok. Ez tényleg egy klasszikus török étel, még senkivel nem találkoztunk, akinek ne ízlett volna. Isztambulban általában 3-4 líráért árulják, de itthoni török éttermekben is meg lehet kóstolni.

A törököknél szokás, hogy minden főétkezéskor, ami náluk a vacsora, „isznak” levest is. Mert, hogy ők a levest isszák, nem eszik. Persze erre csak az ivás kifejezést használják, egyébként ugyan úgy kanalazzák, mint mi. Ez egy számtalanszor lepróbált recept, természetesen Faruktól tanultuk. Érdemes elkészíteni, nem csak azért, mert 25 perc alatt elkészül és mert nagyon finom, hanem a vörös lencse jótékony hatásai miatt is.

Egy apró érdekesség!
Tudtad, hogy a vörös lencse leves nem a vörös lencsétől piros? Nem ám, piros színét a paradicsom püré adja. Paradicsom nélkül főzve zöldes-sárgás színe van, mint ha zöld lencséből főztük volna. 

p1190069.JPG

A vörös lencse kiváló növényi fehérjeforrás, emellett könnyen emészthető, magas a folsav tartalma, tele van aminosavakkal, valamint A és B1 vitaminnal.

 Íme a hagyományos török recept:

Hozzávalók:

2 kávéscsészényi vörös lencse
1 fej vörös hagyma
1 db sárgarépa
2 evőkanál sűrű, natúr paradicsompüré
2 teáskanál szárított fodormenta
1 csipet darált fekete bors
1 csipet csípős darált pirospaprika
kevés citromlé
olíva olaj

Elkészítés:

A vörös lencsét áztasd be 10 percre forró vízbe. Az apróra vágott hagymát olíva olajon pirítsd meg, közben reszeld le a sárgarépát és ezt is öntsd a hagymára. Együtt párold őket 5-10 percig. A sűrített paradicsomot kevés vízzel keverd el, majd szűrd le a lencsét és öntsd az edénybe a paradicsomlével együtt. Sózd, borsozd és tedd rá a piros paprikát is. Öntsd föl 1-1,5 liter forró vízzel (a víz mennyisége attól függ, mennyire szeretnél sűrű levest) majd főzd 15 percig. Ha megfőtt, hagyd kicsit kihűlni, majd botmixerrel turmixold össze. Tálaláskor szórd meg szárított fodormentával és egy kevés citromlevet is csavarj bele.

Ha elkészíted, azt fogod tapasztalni, hogy konyhai repertoárod egy könnyen és gyorsan elkészíthető, nagyon egészséges török finomsággal bővült.

Herkese afiyet olsun!
Jó étvágyat mindenkinek!

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!


Török nyelv gyakorlóknak íme a bevezető szöveg és a recept törökül is!

Bugün herkesin çok sevdiği, kırmızı mercimek çorbası, inanılmaz lezzetli bir çorbanın tarifini sizinle paylaşıyoruz. İstanbul'a gitmiş olun ya da olmayın, bu çorbanın ünüyle de kesinlikle karşılaşmış olmalısınız. İstanbul'da bu çorba 3 TL'ye satılır, ama bugün Türk lokantalarında da tadına bakabilirsiniz.


Türklerde her ana yemekte - onların ana yemeği akşam yemeğidir -, çorba içilir. Onlar çorbayı içerler, yemezler. Corba içme ifadesini kullanmalarına rağmen, onlar da bizim gibi çorbayı kaşıkla yerler.  Bu tarifi, bize göre Türkiye'nin en iyi asçısı olan Faruk Bey'den öğrendik. Bunu hazırlamaya değer: İlk önce yemek yapma süresi 25 dakikayı geçmeyecek, yani çok hızlı yapılabilir, ikinci neden ise gerçekten enfes bir çorba tatmış olacaksınız Ayrıca mercimeğin sağlıklı etkilerini de unutmamamız gerekir. Kırmızı mercimek cok zengin bitkisel protein kaynağıdır, bunun yanında kolay hazmedilir, yüksek folik asit,  aminoasit, A ve B1 vitaminleri de içerir.

Orijinal Türk versiyonuna göre tarifimiz:


Malzemeler:

2 kahve fincanı kırmızı mercimek
1 adet soğan
1 tane havuç
2 yemek kasığı domates salçası
2 çay kasığı kuru nane
1 tutam karabiber
1 tutam acı pul biber
biraz limon suyu
zeytin yağ


Hazırlanışı:

Kırmızı mercimeği 10 dakikalığına sıcak suya koyun. İnce doğranmış soğanı zeytinyağında pişirin, bu arada havucu rendeleyin ve soğanın üstüne koyun. Beraber 5-10 dakika boyunca pişirin. Domates salçasını biraz suyla karıştırın, sonra mercimeği süzün, domates püresiyle mercimeği tencereye koyun. Tuzu, biberi ve kırmızı biberi ekleyin. Üstüne 1- 1,5 litre sıcak su koyun (suyun miktarı, çorbanızın ne kadar sulu olmasını istediğinize baglı) ve 15 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra biraz soğumasını bekleyin ve el mikseri ile püreleştirin. Servis yaparken üstüne biraz kuru nane serpiştirin ve biraz limon suyu sıkın içine. 

Hazırladıktan sonra, mutfak repertuvarınızın hızlı hazırlanabilen, sağlıklı Türk tarifiyle genişlediğini görürsünüz. 

Ha ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!

 Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

gasztro receptek gasztronomia török konyha török ételek vöröslencse leves török receptek mercimek corbasi