2017. sze 10.

Törökország két legismertebb sajtja

írta: PERA
Törökország két legismertebb sajtja

A Kaşar peyniri és a Beyaz peyniri

Ez a kétféle sajt talán a legismertebb Törökország szerte. Mindkettőhöz hozzájuthatunk itthon is a török élelmiszer üzletekben.

Elsőként ejtsünk néhány szót magáról a sajtkészítésről! Sajtot az emberiség már a történelem előtti időkben is készített. Hiszen nagyszerű módja a romlékony és nehezen szállítható tej tartósításának.
A sajtkészítés első fázisaként a tejet alvasztják, majd különválasztják szilárd és folyékony alkotóelemeire. Ebben az oltóenzimek és a tejsavbaktériumok segítenek. Alvasztás közben az alvadékot un. sajthárfa segítségével törik össze. Minél kisebb rögökből áll a töret, annál keményebb sajt lesz a végeredmény. A sajt fajtájától függ a töret nagysága. A töretet egyes sajtfajtáknál utólagosan melegítik, majd kézzel merítik formákba, és így érlelik.
sajt.jpg

Kaşar peyniri

Ez a sajt a Kaskaval ill. Filata típusú sajtok közé tartozik. Forrázott és gyúrt sajt, ahol az alvadékot hagyják alvadéklepénnyé összeérni, majd nagyobb darabokra vágják. A darabokat ezután leforrázzák, majd gyúrják. Ezáltal a sajttészta ruganyossá és formázhatóvá válik, a sajt szálas és réteges szerkezetű lesz. Délkelet-Európában a sajtmasszát általában kerek formákba rakják. A sajtot sózzák, utána pedig hónapokig érlelik. Ezt a sajtfélét Törökországban Kaşar peyniri, Görögországban Kasseri, Romániában Cascaval, a volt Jugoszláv országokban Kackavalj, Bulgáriában Kaskaval néven ismerik. Hasonlóképpen készülnek az olasz gyúrt sajtok is, számtalan formában találkozhatunk vele, mint a Provolone, Mozzarella, Cacciocavallo. Magyarországon tévesen nevezik török Trappistának. Semmi köze sincs a Trappista sajtokhoz. Magyarországon gyúrt sajt néven találunk hozzá hasonlót.

20151224_125710.jpg

Beyaz peyniri

A sajtoknak folyadékban (sós vízben, olivaolajban, ecetben vagy borban) való tárolása sok országban régi hagyomány. Így bár a sajt tovább érik, a felületén nem telepedhet meg baktérium vagy penész és a kiszáradástól is védve van. A sajtot frissen vagy néhány napos érlelés után 5-15%-os sóoldatba, hordókba vagy kannákba teszik. Ma már gyakorta, rögtön kis adagokra osztják. Ez a fajta sajt készülhet juh, kecske, vagy tehén tejből is. Hazánkban legismertebb a görög Feta sajt, illetve a dán eredetű krémfehér sajt. Egészen finomra (szinte krémszerűre) tört töretből készül Krémfehér sajt. Kicsit nagyobb rögűből a Feta sajt. A Beyaz peyniri nagyobb rögű töretből készül, kevésbé zsíros mint más országbeli társai, valamint kevésbé sós, mint a Feta sajt.

pide_jpg.JPG

Ez a két sajt szinte elengedhetetlen része egy igazi török reggeliknek. Kockára vagy szeletbe vágva ott díszeleg az asztalon. A szeletekre vágott Beyaz peyniri-t meglocsolhatjuk kevés oliva olajjal, és különféle fűszereket tesznek rá, mint pl. Çörek otu (fekete kömény). Mindkét sajt nagyon finom gözleme, pide vagy börek töltelékeként magában és spenóttal is.

21151356_735977146603459_1611731720373551552_n.jpg
Akár Kaşar peyniri-t, akár Beyaz peynirit kóstolunk, mindkét esetben intenzív, nagyon kellemes ízre számíthatunk.
Ha szeretnétek megkóstolni ezeket a sajtokat, török reggelink egyikén meg is tehetitek!
Ha pedig ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!

Herkese afiyet olsun! / Mindenkinek jó étvátgyat!
Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!
Szólj hozzá

gasztro gasztronomia érdekességek börek gözleme török sajt kasar peynir beyaz peynir