2016. aug 15.

Így készül az igazi török kávé! -videóval

írta: PERA
Így készül az igazi török kávé! -videóval

Damla, Faruk séf lánya, aki apukájához hasonlóan szívesen szorgoskodik a konyhában. Ma ő fogja megmutatni nekünk, hogy készül az igazi habos török kávé! A videóhoz görgessetek a cikk aljára!

kv.png

Lássuk, mire lesz szükséged az autentikus török kávé készítéséhez:
Frissen őrölt kávét használj, vagy olyat, amit légmentesen záródó dobozban tárolsz, amely megőrzi a kávé aromáját. Nekünk a lenti képen lévő dobozú a kedvencünk, ezt itthon a török boltokban gond nélkül be lehet szerezni. 

kavem.jpg

Igazi, habos török kávét réz edényben, úgynevezett cezvában tudsz készíteni.
Fontos tudni, hogy a cezvák különböző méretűek. Méretük jelzi, hogy hány személyes kávé főzésére ideálisak. Pl. egy két személyes cezvában két csésze kávé fő meg szép habosra, ha csak egy adagot főzöl benne, nem lesz az igazi. 

logos3.jpg

Készítése:
Annyi kávéskanál kávét rakj a cezvába, ahány személyre főzöd a kávét. Ugyan így, annyi kávés csésze vizet önt rá, ahány személyes a kávé lesz. A cukrot is előre, még főzés előtt tedd a cezvába, hiszen a török kávé zaccos, utólag felkeverni már nem lehet. Ezért el kell dönteni, hogy cukor nélkül, kevés vagy sok cukorral szeretnéd-e majd inni.

Törökül ezek a kifejezések:
şekersiz: cukor nélkül, keserűn 
orta şekerli: közepes/ kevés cukorral
şekerli: 2 kávéskanálnyi, cukros kávénak felel meg

logos2.jpg

A habos török kávét alacsony lángon, lassan-lassan kavargatva készítsük. Állandó felügyeletet igényel, mert a hab könnyen kifut. Amikor felfőtt, egy pillanatra levesszük a tűzről és a tetején képződött habot óvatos mozdulatokkal lekanalazzuk róla és elosztjuk a kávéscsészékben. Majd visszatesszük főni és megvárjuk míg ismét hab képződik a tetején. Ekkor szép lassan kiöntjük a kávét a csészékbe vigyázva, hogy a zacc nehogy a tetejére kerüljön. A török kávé sajátossága, hogy a csésze tetején lévő hab megakadályozza, hogy hamar kihűljön a kávé, így lassan kortyolgatva, sokáig élvezhetjük az ízét. A török kávét többnyire tej nélkül isszák, de akár egy keveset önthetünk is a tetejére, így is mennyei.

tejes.jpg

Most pedig nézzétek meg mindezt a gyakorlatban! Damla megmutatja, ő hogyan készíti a klasszikus török kávét és kicsit mesél is a török kávézási szokásokról.

A török kávéhoz tartozó szokásokról bővebben itt olvashatsz!

Ha ti is szívsen készítenétek otthon török ételeket, ezt a szakácskönyvet bátran ajánljuk!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!

Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

gasztro receptek gasztronomia érdekességek török kávé török konyha török ételek türkish coffee türk kahvesi