Türk ÍZek...

Török ételek, receptek, gasztro történetek a török konyhában

2017. már 03.

Török ételek, amiket mindenképpen meg kell kóstolni!

írta: PERA
Török ételek, amiket mindenképpen meg kell kóstolni!

 Ha Törökországban jársz, ezeket a kajákat ki ne hagyd!

Aki Isztambulba, vagy Törökországba más részére utazik, a sok nevezetesség és látványosság mellett nyilván a legendásan híres török konyhára is kíváncsi. Néhány kedvencünket mutatjuk most meg, amiket nem tudnánk megunni akkor sem, ha az idők végezetéig ezeket kellene ennünk. 

MANTI

Darált hússal töltött, nagyon aprócska kockákból álló tészta. Készítésekor a tésztát egészen vékonyra nyújtják, majd nagyon kicsi kockákra vágják és ezt töltik meg fűszeres darált hússal. Végül a kis töltött kockákból apró batyukat formáznak és kifőzik.  Fokhagymás joghurtszósszal és fűszeres paradicsompürével tálalják.

Előre csomagolt, fagyasztott ...

Tovább Szólj hozzá

köfte török konyha török ételek török édességek künfe

2017. feb 25.

Pilaf, ahogy Hürrem Szultána szerette!

írta: PERA
Pilaf, ahogy Hürrem Szultána szerette!

Fejedelmi köret, fahéjas, mazsolás rizs

A Szulejmán sorozatból tudhatjuk, hogy Hürrem szultánának bizony jó ízlése volt. Szerette a kényeztetést, a luxust, a különleges és egyedi dolgokat. Ahogy ékszereit, ruháit, úgy az ételeit is különös gonddal válogatta meg. A legenda szerint ez a fahéjas rizs (pilaf) volt a kedvence. Készítsétek el ti is, ezt az egyedi ízvilágú receptet!

 A receptben olvasható néhány olyan hozzávaló, amit nem feltétlenül fogunk megkapni a sarki kis közértben (szegfűbors, kurkuma, süvegcukor), de ez senkit ne tántorítson el attól, hogy kipróbálja. Ha nem tudjuk ezeket beszerezni, akkor se idegeskedjünk, nagyon finom lesz nélkülük is. A süvegcukor sima kristálycukorral kiváltható. (vagy bármilyen ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro gasztronomia török konyha török ételek pilaf török receptek török rizs

2017. feb 23.

Török sült tejberizs!

írta: PERA
Török sült tejberizs!

FIRIN SÜTLAÇ, a törökök mennyei tejberizse

 

A sütlaç egy tradicionális török édesség, a baklava és a lokum után talán a leg ismertebb is. Tulajdonképpen krémes, enyhén folyós állagú, égetett tetejű tejberizs.  

Isztambulban lépten - nyomon kapható, kis kerámia edényben közértekben és utcai árusoknál is könnyen beszerezhető. Otthon is könnyen elkészíthető, gyors és abbahagyhatatlanul finom édesség.
Most Timi (a Szultán a konyhádban) blog szerzőjének receptjét adjuk közre, próbáljátok ki, megéri!
Langyosan a legfinomabb, ne hagyjátok teljesen kihűlni! 

Ha te is szívesen megkóstolnád, gyere el török reggelink egyikére, amit Budapesten egy klassz lakásétteremben tartunk. A következő időpontról ITT OLVASHATSZ!

...
Tovább Szólj hozzá

török ételek török édességek sült tejberizs sütlac

2017. feb 18.

Kedvenc isztambuli street food: Dürüm!

írta: PERA
Kedvenc isztambuli street food: Dürüm!

Dürüm, amit biztosan mindenki evett már, aki járt Isztambulban 

Az, hogy Isztambul és a török kultúra megszállottjai vagyunk, már nyilván nem újság annak, aki rendszeresen olvas minket. Emellett bizony még a török nyelv és a török konyha ízei is nagy nagy kedvenceink közé tartoznak . Ezért szeretnénk a jövőben néhány kedvenc török ételünk receptjét is elhozni nektek, méghozzá
török - magyar leírással. Korábban már bemutattuk nektek a Szultán a konyhádban blog szerzőjét, az általa kipróbált receptekből hozunk most egyet, ami sokaknak ismerős lesz!

 
Mai receptünk a csirkés dürüm, melyet minden street food rajongónak szeretettel ajánlunk.

A török büfékben itthon is kapható csirkés és bárányhúsos verzióban ...

Tovább Szólj hozzá

receptek isztambul érdekességek istanbul kebab dürüm

2017. feb 17.

Isztambul téli ízei

írta: PERA
Isztambul téli ízei

Salep, boza, gránátalmalé, ízek amiket télen érdemes kóstolni Isztambulban


salep_es_boza.jpg
Isztambul az a város, ahova nem csak tavasszal vagy nyáron, de télen is érdemes utazni, mert bár más arcát mutatja, mint a kellemesebb hőmérsékletű hónapokban, ilyenkor is bőven van látni és kóstolni való.

Van például néhány olyan íz, amit a téli időszakban érdemes megkóstolni. Első és legnagyobb kedvenc ezek közül, a SALEP. Ez a krémes, lágy, leginkább folyékony tejbegrízre emlékeztető, édes fahéjas ital egy különleges orchidea fajta porrá őrült gyökeréből készül.

salep_1.jpgAz eredeti salep por csilliárdokba kerül, a kadiköyi piacon kilóját 400 török líráért, tehát kb. 40 ezer Ft-ért árulják
. Igaz mondjuk, hogy nagyon keveset, mindössze egy-két ...

Tovább Szólj hozzá

gesztenye érdekességek boza salep

2017. feb 17.

Török szakácskönyv

írta: PERA
Török szakácskönyv

# törökízek
Eredeti török receptek és gasztrotörténetek

receptfuzet_promo.png

Faruk, a törökizek blog.hu szakácsa , ebben a könyvben mesél a török konyha történetéről, nélkülözhetetlen alapanyagairól, valamint a török kultúrában előforduló étkezési szokásokról.

25 autentikus török recept került a könyvbe, melyben reggelik, főételek, saláták és desszertek is szerepelnek.

Ha te sem tudod, hogy a neten keringő török receptek közül mégis melyikben bízhatsz? Esetleg tartasz tőle, hogy egy hibás arányokkal írott receptet követve dobhatod ki a drága alapanyagokat?

Vedd figyelembe, hogy itt egy egész nép konyhakultúrájáról van szó, nem csupán egy ételről. Nem mindegy a fűszerek és összetevők aránya, a főzési technika és persze az ...
Tovább Szólj hozzá

2016. aug 30.

Tradicionális török köfte recept!

írta: PERA
Tradicionális török köfte recept!

Mi is tulajdonképpen a köfte?


A köfte a török konyha egyik alapétele, magyar megfelelője tulajdonképpen a fasírt, ami a török köftétől csak fűszerezésében tér el. A köftét, a kebabhoz hasonlóan megszámlálhatatlan változatban készítik.

Tájegységektől függően más - más a fűszerezése és az alakja is. Létezik hosszúkás, roló alakú, nyársra fűzött és lapos köfte is.   Főételként körettel, salátával de szendvicsként hatalmas kifli között is kapható. Nagyon jól illik hozzá a bulgur pilaf, amelynek a receptjét itt találod !

  kofte.JPG

Íme, Faruk séf tradicionális köfte receptje:

 

Hozzávalók: (20 db-hoz)

1/2 kg darált marha hús
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 tojás
2 közepes szelet ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro receptek gasztronomia köfte török konyha török ételek török receptek

2016. aug 26.

Bulgur pilaf -török rizs recept

írta: PERA
Bulgur pilaf -török rizs recept

A török rizs alapanyagáról, a bulgurról és arról, hogy mi minden készíthető belőle itt írtunk .  Mindenképp érdemes elolvasnod, hogy tudd milyen klassz konyhai alapanyaggal állsz szemben!

bulgur1.jpg

Bulgur pilaf - török rizs

Hozzávalók:
1 vizes pohár bulgur
1 közepes fej vöröshagyma
1 paprika
2 ek. paradicsom püré
1 csokor petrezselyem (elhagyható)
olíva olaj
só, bors

bulgur.JPG

Elkészítés:

A hagymát és a paprikát vágd egészen apró kockákra, majd olíva olajon dinszteld meg. Először a hagymát, majd néhány perc után a paprikát is tedd hozzá. Majd add hozzá a paradicsom pürét, sózd, borsozd és tedd rá a nagyon apróra vágott petrezselymet és keverd össze. 

A bulgurt kétszer-háromszor jó alaposan most át, majd csepegtesd le. Tedd az ...

Tovább Szólj hozzá

receptek bulgur török konyha török ételek török receptek török rizs bulgur pilaf

2016. aug 19.

Török manti, Üzbég manti - videóval

írta: PERA
Török manti, Üzbég manti - videóval

...avagy kis batyuk vagy nagy batyuk

Ma egy olyan ételt mutatunk be, amit valószínűleg mindenki ismer, aki járt már Törökországban. Az itthoni török büfék kínálatában mi még sajnos nem találkoztunk vele, Isztambulban azonban annál többször ettünk.

A török manti recept mellett, ma az üzbég manti elkészítését Nergiz asszony fogja bemutatni nekünk egy videóban, aki bár Üzbegisztánban született, régóta Törökországban él.

A manti készítésekor a tésztát egészen vékonyra nyújtják, majd nagyon kicsi kockákra vágják és ezt töltik meg fűszeres darált hússal. Végül a kis töltött kockákból apró batyukat formáznak és kifőzik.  Fokhagymás joghurtszósszal és fűszeres paradicsompürével tálalják. Szegényebb ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro receptek gasztronomia török konyha török ételek manti török receptek üzbég manti török manti

2016. aug 15.

Így készül az igazi török kávé! -videóval

írta: PERA
Így készül az igazi török kávé! -videóval

Damla, Faruk séf lánya, aki apukájához hasonlóan szívesen szorgoskodik a konyhában. Ma ő fogja megmutatni nekünk, hogy készül az igazi habos török kávé! A videóhoz görgessetek a cikk aljára!

kavem.jpg

Lássuk, mire lesz szükséged az autentikus török kávé készítéséhez:
Frissen őrölt kávét használj, vagy olyat, amit légmentesen záródó dobozban tárolsz, amely megőrzi a kávé aromáját. Nekünk a lenti képen lévő dobozú a kedvencünk, ezt itthon a török boltokban gond nélkül be lehet szerezni. 

Igazi, habos török kávét réz edényben, úgynevezett cezvában tudsz készíteni.
Fontos tudni, hogy a cezvák különböző méretűek. Méretük jelzi, hogy hány személyes kávé főzésére ideálisak. Pl. egy két személyes cezvában két ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro receptek gasztronomia érdekességek török kávé török konyha török ételek türkish coffee türk kahvesi